Tekst pochodzi ze strony: http://wiescgminna.chmielnik.pl

Wieść Gmina Chmielnik

 Wieść Gminna 2/2013

Warsztaty kulinarne 


7 czerwca w Szkole Podstawowej nr 3 im. Św. M. M. Kolbego w Chmielniku odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klas I - III. Zorganizowała je Agencja Rynku Rolnego we współpracy z Zespołem Szkół Spożywczych z ul. Warszawskiej w Rzeszowie. Program przeprowadzono w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Jest on skierowany do dzieci szkolnych, ma na celu przede wszystkim uczyć dobrych nawyków żywieniowych, co powinno procentować i przynosić korzyści zdrowotne przez całe ich późniejsze życie.

NieprawidÅ‚owa dieta, obok braku wystarczajÄ…cej aktywnoÅ›ci fizycznej, jest jednym z głównych czynników powodujÄ…cych nadwagÄ™ i otyÅ‚ość, które z kolei mogÄ… prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Obecnie ponad poÅ‚owa dorosÅ‚ych mieszkaÅ„ców Europy ma nadwagÄ™ lub jest otyÅ‚a. Zjawisko to dotyka niestety coraz częściej również dzieci, a jego skala roÅ›nie z roku na rok. Dlatego nie do przecenienia jest rola takich programów jak na przykÅ‚ad „Owoce w szkole”.

Przeprowadzone warsztaty miały charakter zajęć edukacyjno-kulinarnych skierowanych do młodszych uczniów. Poprzez zabawę w kucharzy i dietetyków utrwalili oni sobie zasady zdrowego odżywiania oraz poznali zalety poszczególnych produktów, które są nie-zbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. W czasie spotkania przeprowadzone zostały liczne konkursy, między innymi: Zgadnij, jaki to owoc, Dokończ rymowankę oraz Odgadnij, jaki to smak. Dzieci chętnie uczestniczyły w konkursach zwłaszcza, że czekała je nagroda w formie jogurtu owocowego, soku lub ciasteczek ekologicznych oraz gadżetów ARR. Warsztaty prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie kształcący się w zawodzie kucharza i kelnera pod czujnym okiem doświadczonych nauczycieli zawodu.

Dzieci pracowaÅ‚y w grupach, każda grupa przygotowywaÅ‚a zdrowÄ… przekÄ…skÄ™ z wykorzystaniem owoców, warzyw, nabiaÅ‚u, wÄ™dlin, chleba ekologicznego itp. UczestniczÄ…cy w warsztatach uczniowie z pasjÄ… i radoÅ›ciÄ… przygotowywali kanapki, koreczki, zwierzÄ…tka z jajek, soki, koktajle owocowe, saÅ‚atki owocowe. ZajÄ™cia zakoÅ„czyÅ‚y siÄ™ degustacjÄ… przygotowanych wspólnie posiÅ‚ków. Wszystkie dzieci doskonale sprawdziÅ‚y siÄ™ w roli „maÅ‚ych kucharzy”, pracowaÅ‚y zgodnie i w skupieniu, pomagajÄ…c sobie nawzajem. Po zajÄ™ciach dzieci w doskonaÅ‚ych humorach zaprosiÅ‚y na wspólny poczÄ™stunek starsze koleżanki i kolegów, ponieważ nie daÅ‚y rady zjeść tego, co wspólnie z organizatorami przygotowaÅ‚y.

Dziękujemy Organizatorom za ciekawą lekcję zdrowego żywienia. Ciekawe pomysły rozpowszechnimy w naszych rodzinach, a dzieci wykorzystają je do przygotowywania przekąsek na własne imprezy.

 

Małgorzata Gryndys