zamknijzamknij
strona główna urzędu gminy strona główna

Wybierz numer archiwalny

Wieść Gminna Nr 1/2015
URZĄD GMINY INFORMUJE
OŚWIATA I KULTURA
GOPS W CHMIELNIKU
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH
STOWARZYSZENIA

Wieść Gminna 1/2015 URZĄD GMINY INFORMUJE
Sprawozdanie sołtysa wsi Błędowa Tyczyńska za okres 2011-2014

Podsumowując czteroletnią kadencję pracy Sołtysa i Rady Sołeckiej w Błędowej Tyczyńskiej można ją zaliczyć do udanej. W sołectwie na początku kadencji po zlikwidowanej Szkole Podstawowej było gorąco, z biegiem czasu wszystko wracało do normalności. W kadencji tej udało się wykonać następujące inwestycje i drogi. Zostało urządzonych 7 dróg poscaleniowych w tym tak zw. droga „Rokitówka” o łącznej długości 5 km z czego 3,5 km to drogi asfaltowe, 1,5 km to drogi żwirowe. Drogi zostały wykonane na mocnej podbudowie z kamienia tłucznia i łupka. Na odcinku 200 m wykonany w Błędowej – Zawodzie przydrożny rów ze zwalniającymi progami, który podczas ulewnych deszczy spełnia swoje zadanie. Na drogach gminnych wewnętrznych założono 13 ukośnic, które podczas deszczy też zbierają części wody. W wymienionym okresie zostały wyremontowane oba mosty, na jednym zmieniono całą konstrukcję drewnianą, drugi został pokryty masą bitumiczną. W czasie trwania kadencji rozprowadzono 454 tony kruszywa na drogi gminne i wewnętrzne. Na bieżąco odmulano rowy i udrożniano przepusty. W kadencji tej została dokonana termomodernizacja budynku po zlikwidowanej Szkole Podstawowej.
Z zewnątrz budynek został ocieplony styropianem i została położona masa tynkowa. Wewnątrz wymieniono grzejniki centralnego ogrzewania i docieplono również strych kładąc wełnę mineralną. Dokonano adaptacji pomieszczeń w budynku po zlikwidowanej Szkole dla przedszkola i Biblioteki Publicznej. Ogółem Gmina zainwestowała w nasze sołectwo na wyżej wymienione zadania 1.252.000 zł.

Oprócz wykonanych powyższych inwestycji, w ramach przyznanego nam funduszu sołeckiego w latach 2011-2015 wykonano:

1. Altankę Grzybek wraz z jej wykończeniem, tj. wykonano oświetlenie, założono rynny.
  2. Ułożono ok. 100 m2 kostki brukowej przy wejściu do Altanki łącznie z odbojówką i miejscem na grilla.
  3. Zakupiono stroje sportowe dla młodzieży.
  4. Zakupiono materiały do zadaszenia schodów przy budynku OSP Błędowa Wieś, piłę spalinową, radiotelefon oraz 4 pary drzwi wejściowych (w tym 1 drzwi OSP Krzywa).
  5. Wykonano drogę asfaltową na nowy cmentarz.
  6. Zakupiono wyposażenie i zorganizowano siłownię dla młodzieży.

Obecnie są rozpoczęte roboty związane z wymianą 3 przystanków autobusowych i zostało wykonane piękne boisko do siatkówki oraz zamontowane elementy sprzętu rehabilitacyjnego dla dorosłych.

Korzystając z tego, że piszę o naszej miejscowości chciałam serdecznie podziękować za współpracę wszystkim członkom Rady Sołeckiej- młodzieży za mały remont w siłowni, mieszkańcom za duże zaangażowanie do pracy społecznej przy wykonywaniu Altanki, członkom OSP za wykonanie zadaszenia przy budynku strażackim, za montaż drzwi, za wykonanie oświetlenia w Altance.

Dziękuje wszystkim mieszkańcom za dobre słowo, za przyjazny uśmiech, za to że byli ze mną a ja z nimi.

Teraz zapraszam wszystkim mieszkańców do wzięcia udziału w wyborach, które odbędą się 12 kwietnia 2015 r.

Krystyna Walas
Sołtys Wsi Błędowa Tyczyńska

poprzednia strona do góry następna strona

Sobota, 27 Listopada 2021 r.
WYSZUKIWARKA
Warto przeczytać
14 Pażdziernika 2021 r.
Wszyscy chcemy oddychać czystym powietrzem i cieszyć się dobrym zdrowiem. By było to jednak możliwe musimy być świadomi zagrożeń, jakie niesie za sobą przede wszystkim spalanie odpadów w naszych domach.
14 Pażdziernika 2021 r.
Zasadniczym celem Programu jest dostarczenie mieszkańcom podkarpackich obszarów wiejskich instrumentów, w ramach których możliwa staje się integracja i aktywizowanie społeczności wiejskiej.
Realizacja: ProART