|
|||||
|
|||||
Boże Narodzenie CzÄ™sto narzekamy, że obecne Å›wiÄ™towanie nie umywa siÄ™ do tego sprzed lat. Powiadamy, że chociaż kiedyÅ› panowaÅ‚ niedostatek, zakup towarów nastrÄ™czaÅ‚ liczne trudnoÅ›ci, a prezenty pod choinkÄ™ bywaÅ‚y znacznie skromniejsze, to klimat tamtych Å›wiÄ…t byÅ‚ niepowtarzalny. Czy owa nostalgia jest tylko przejawem fenomenu idealizowania czasów wÅ‚asnego dzieciÅ„stwa i mÅ‚odoÅ›ci, czy faktycznie zatraciliÅ›my nieco obecnie zdolność budowania takiego nastroju Å›wiÄ…tecznego, jaki potrafili wytworzyć nasi przodkowie? Wigilia miaÅ‚a zwiastować pomyÅ›lność albo jej brak w nadchodzÄ…cym roku, toteż przysÅ‚owia ludowe doradzaÅ‚y roztropne przeżycie tego dnia. Wszyscy podrywali siÄ™ już o Å›wicie ze swych posÅ‚aÅ„, pamiÄ™tajÄ…c, że: „kto w WilijÄ™ ospaÅ‚y, taki też przez rok caÅ‚y". CaÅ‚y dzieÅ„, aż do wieczerzy, unikano wszelakich kłótni, zabiegajÄ…c o pozytywne zwiastuny niedalekiej przyszÅ‚oÅ›ci, np. myÅ›liwy próbowaÅ‚ upolować zwierzynÄ™, a wÄ™dkarz -zÅ‚owić rybÄ™. Gospodarz przygotowywaÅ‚ do wieczerzy głównÄ… izbÄ™ chaty, ustawiajÄ…c w jej kÄ…tach snopy pszenicy, żyta, owsa i jÄ™czmienia. Zanim na przeÅ‚omie XVIII i XIX w. przyjÄ…Å‚ siÄ™ w Polsce, przeniesiony z poÅ‚udniowych Niemiec, zwyczaj zdobienia drzewka, zawieszaÅ‚ u powaÅ‚y „sad" - chojaczek soÅ›niny, przystrojony Å›wieczkami orzechami, jabÅ‚kami i pierniczkami albo „podÅ‚aźniczkÄ™" - maÅ‚Ä… jodeÅ‚kÄ™, wierzchoÅ‚kiem ku podÅ‚odze, ewentualnie „Å›wiat" - różnobarwne opÅ‚atki, z gaÅ‚Ä…zkÄ… soÅ›niny, kolorowymi stoczkami i jabÅ‚uszkami. Po przystrojeniu izby pozostawaÅ‚o mu rozÅ›cieÅ‚ać siano na podÅ‚odze i na stole; sianem obwiÄ…zywaÅ‚ również drzewa w sadach. Za to gospodynie krzÄ…taÅ‚y siÄ™ po kuchni, przygotowujÄ…c potrawy na wieczerzÄ™, którÄ… nazywano postnikiem. PoÅ›ród zup dominowaÅ‚y: żur, barszcz, grzybowa, migdaÅ‚owa albo rybna. Najważniejsze byÅ‚o danie rybne: Å›ledź, karp, sandacz albo szczupak, bo ryba to przecież symbol samego Chrystusa. ByÅ‚y jeszcze kapusta z grzybami albo grochem i, oczywiÅ›cie, sÅ‚odkie rarytasy: kluski z makiem, makieÅ‚ki, kasza jaglana ze Å›liwkami albo kutia, czyli pszenica lub pÄ™czak z miodem i makiem. SpoÅ›ród wypieków, które pojawiaÅ‚y siÄ™ na wigilijnym stole, najważniejsza byÅ‚a strucla, czyli sÅ‚odka buÅ‚ka drożdżowa, przybrana plecionkÄ… i posypana czarnuszkÄ…. MusiaÅ‚a być duża, skoro miaÅ‚a – i to aż do Trzech Króli - zastÄ™pować chleb. Kiedy na niebie pojawiaÅ‚a siÄ™ pierwsza gwiazda, wszyscy Å‚amali siÄ™ opÅ‚atkiem, skÅ‚adajÄ…c sobie życzenia. BiaÅ‚ym opÅ‚atkiem gospodarz przeÅ‚amywaÅ‚ siÄ™ z domownikami, tymi z rutkÄ… czÄ™stowaÅ‚ bydÅ‚o, natomiast żółtymi i czerwonymi pieczÄ™towano listy. Kolorowe opÅ‚atki zdobiÅ‚y także drzwi wejÅ›ciowe do chaty, przypominajÄ…c, że Zbawiciel narodziÅ‚ siÄ™ w Betlejem, czyli „domu chleba". W zamożnych domach pojawiaÅ‚y siÄ™ czasem opÅ‚atki nasycone miodem, symbolizujÄ…ce dobrobyt. Do stoÅ‚u zasiadano podÅ‚ug wieku, aby w takiej kolejnoÅ›ci witać siÄ™ ze Å›mierciÄ…. Gospodarz intonowaÅ‚ kolÄ™dÄ™ „WÅ›ród nocnej ciszy", po której zabierano siÄ™ do jedzenia, starajÄ…c siÄ™ nie odkÅ‚adać ani na chwilÄ™ Å‚yżki, aby nie zemrzeć przed kolejnÄ… WigiliÄ…. Podczas uczty podrzucano w górÄ™ ziarna grochu, aby rósÅ‚ wysoko. Po wieczerzy Å›piewano kolÄ™dy, wspominano minione Wigilie i Å‚upano orzechy. Zabawiano siÄ™ także rozmaitymi wróżbami, najczęściej matrymonialnymi. Kto wyciÄ…gnÄ…Å‚ spod obrusa zielone źdźbÅ‚o, mógÅ‚, już w karnawale, Å›lubować wybrance serca. Spod obrusa wyjmowano nie tylko źdźbÅ‚a, ale i kartki z dowcipnymi przepowiedniami albo ukryte tam wczeÅ›niej drobne przedmioty. Bacznie spoglÄ…dano w niebo, bo z „dwunastnicy" – dni pomiÄ™dzy Bożym Narodzeniem a Trzema Królami – przepowiadano pogodÄ™. Kolejnym dniom przypisywano nastÄ™pujÄ…ce po sobie miesiÄ…ce. Kiedy nadchodziÅ‚a pora Pasterki, gospodarze zaprzÄ™gali furmanki i pÄ™dzili, aby zdążyć do koÅ›cioÅ‚a przed sÄ…siadami i zapewnić sobie najwiÄ™ksze urodzaje... Czy narzekania, że dzisiejsze Å›wiÄ™ta to już nie to co kiedyÅ›, nie sÄ… konsekwencjÄ… zbytniego zapatrzenia siÄ™ w przeszÅ‚ość? Cóż, tacy już jesteÅ›my, że wolimy wspominać albo marzyć o tym, co dopiero bÄ™dzie, a najtrudniej przychodzi nam cieszyć siÄ™ tym, co wÅ‚aÅ›nie trwa. Nawet wÅ›ród potraw wigilijnych najwiÄ™kszy zachwyt kulinarny budzÄ… zazwyczaj wszystkie te, których smak i aromat przypomina nam czasy dzieciÅ„stwa. Kiedy już wkraczamy w dorosÅ‚e życie i zakÅ‚adamy wÅ‚asne rodziny, staramy siÄ™, choćby tylko raz w roku, przywrócić coÅ› ze Å›wiata, który już przeminÄ…Å‚. WÅ‚aÅ›nie dlatego w zakresie potraw podawanych na Å›wiÄ…teczny stół wiÄ™kszość z nas jest usposobiona niezwykle konserwatywnie. Niekiedy zdarza siÄ™ nam uczestniczyć w dyskusjach, jaka zupa koniecznie powinna pojawić siÄ™ na wigilijnym stole: rybna, grzybowa czy barszcz, albo czy makieÅ‚ki powinno siÄ™ podawać z buÅ‚kÄ… czy z Å‚azankami. Czy to, naprawdÄ™, takie ważne? I tak już jest: jedni zapewniajÄ…, że Å›wiÄ™ta bez Å›niegu pozbawione sÄ… uroku, drudzy powiadajÄ…, że liczy siÄ™ tylko żywa choinka, inni muszÄ… mieć w domu choć gaÅ‚Ä…zkÄ™ jemioÅ‚y, jeszcze inni przed WigiliÄ… wyjeżdżajÄ… specjalnie na wieÅ› po wiÄ…zkÄ™ siana, które wÅ‚ożą pod obrus. Czy sÄ… to tylko przejawy dbaÅ‚oÅ›ci o poszanowanie tradycji, czy może zbytnie przywiÄ…zanie do drugorzÄ™dnych szczegółów? Wiadomo przecież, że caÅ‚a otoczka Å›wiÄ…t byÅ‚aby niewiele warta, gdyby Pan Jezus siÄ™ nie narodziÅ‚. Co, oczywiÅ›cie, nie oznacza bagatelizowania przedÅ›wiÄ…tecznej krzÄ…taniny i towarzyszÄ…cych jej - odtwarzanych każdego roku - rytuałów. JeÅ›li tylko potrafimy nie zatrzymywać siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie na nich, dopomogÄ… nam one w peÅ‚niejszym przeżyciu Å›wiÄ…t. Ważny jest i obrus, biaÅ‚y jak Å›nieg i biel opÅ‚atka - bo ten kolor jest liturgicznym symbolem Å›wiatÅ‚a, czystoÅ›ci oraz chwaÅ‚y - i zieleÅ„ Å›wiÄ…tecznego drzewka, jako symbol nadziei oraz reminiscencja rajskiego ogrodu, a także wszystkie inne, uÅ›wiÄ™cone tradycjÄ…, szczegóły. Dla rodziny swoistym wyzwaniem jest wÅ‚Ä…czenie do przedÅ›wiÄ…tecznych prac dzieci, aby miaÅ‚y szansÄ™ rosnąć ze Å›wiadomoÅ›ciÄ…, że rodzice również pragnÄ… dobrze przeżyć Å›wiÄ™ta i trochÄ™ odpocząć. Niechaj wiÄ™c robiÄ… porzÄ…dki w swoim pokoju, biegajÄ… po sprawunki czy wynoszÄ… Å›mieci. MogÄ… także wyczyÅ›cić wszystkim domownikom buty, poustawiać krzesÅ‚a przy stole, przygotować Pismo ÅšwiÄ™te i zaznaczyć stronÄ™, z której przed wieczerzÄ… przeczytamy fragment Ewangelii. I niechaj przygotujÄ… Å›piewniki z tekstami kolÄ™d - albo książeczki do nabożeÅ„stwa z kolÄ™dami - oraz znajdÄ… książkÄ™ albo artykuÅ‚ w czasopiÅ›mie, z opisem dawnych obyczajów wigilijnych. Po wieczerzy mogÄ… gÅ‚oÅ›no przeczytać caÅ‚ej rodzinie, w jaki sposób nasi przodkowie Å›wiÄ™towali Boże Narodzenie. A my nie żaÅ‚ujmy gardeÅ‚; zamiast sÅ‚uchać pÅ‚yt i oglÄ…dać program telewizyjny, urzÄ…dźmy rodzinne kolÄ™dowanie. Może przed PasterkÄ… warto znaleźć czas zarówno na wspomnienie tych, którzy już odeszli, jak i na opowieść o Wigiliach sprzed lat czy chwilÄ™ interesujÄ…cej zabawy? Chociaż nie bÄ™dziemy, jak nasi przodkowie, ciskać kutiÄ… o powaÅ‚Ä™, to możemy zabawić siÄ™ np. w odgadywanie zagadek, albo przysłów ludowych, pokazywanych gestami przez jednego z domowników; trzeba siÄ™ tylko wczeÅ›niej przygotować. Podobnie podczas Å›wiÄ…tecznych spotkaÅ„ z dalszÄ… rodzinÄ…: biesiadujmy, wspominajmy i bawmy siÄ™. I, rzecz jasna; Å›piewajmy wspólnie kolÄ™dy, bo kto Å›piewa, ten po dwakroć siÄ™ modli! Za chwilÄ™ zasiÄ…dziemy do stoÅ‚u i przeÅ‚amiemy siÄ™ opÅ‚atkiem - wigilijnym chlebem miÅ‚oÅ›ci i pojednania – życzÄ…c sobie nawzajem i caÅ‚emu Å›wiatu MiÅ‚oÅ›ci, Pokoju i Pojednania, które przyniosÅ‚o na ZiemiÄ™ DzieciÄ…tko narodzone w dalekim Betlejem. PrzywdziewajÄ…c Å›wiÄ…teczne ubrania, zróbmy mocne postanowienie, że bÄ™dziemy przez ten wieczór i caÅ‚e Å›wiÄ™ta dobrzy dla wszystkich i uÅ›miechniÄ™ci. Zapukajmy do drzwi samotnego sÄ…siada, aby zÅ‚ożyć mu życzenia; może zaprosimy go do wigilijnego stoÅ‚u i wreszcie ten pusty talerz na coÅ› siÄ™ przyda? Przypomnijmy sobie, czy nie jesteÅ›my skłóceni z kimÅ›, komu możemy podać rÄ™kÄ™ do zgody, nawet jeÅ›li nam zawiniÅ‚. BÄ…dźmy ludźmi dobrej woli, już czas – Bóg siÄ™ rodzi! (źródÅ‚o: Internet) |