Tekst pochodzi ze strony: http://wiescgminna.chmielnik.pl

Wieść Gmina Chmielnik

 Wieść Gminna 1/2012

Wielkanocne przysmaki  


Święta Wielkanocne kojarzą się ze wspaniałymi potrawami i wypiekami, bukietem żonkili, barankiem i pisankami oraz gałązkami bukszpanu na uroczyście nakrytym stole. Staropolskim zwyczajem pierwszy świąteczny posiłek zaczynamy od podzielenia się z bliskimi święconym jajkiem - symbolem życia i złożeniem sobie życzeń. Następnie zasiadamy do pięknie nakrytego stołu, aby delektować się smakiem wielkanocnych specjałów. Tradycyjnie powinny znaleźć się: jajka, chrzan, szynka, kiełbasa, baby i mazurki udekorowane polewą. Oto kilka propozycji sprawdzonych przysmaków na wielkanocny stół.

Półmisek jaj

  • 6 jajek
  • 2 cebulki dymki lub szczypiorek.
  • 1 ogórek Å›wieży,
  • pÄ™czek rzodkiewek,
  • 1/2 Å›wieżej papryki,
  • 2 Å‚yżki majonezu sól pieprz do smaku zielenina do dekoracji (saÅ‚ata, koperek)

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąc żółtka. Warzywa umyć osuszyć drobno posiekać Majonez utrzeć z żółtkami, przyprawić, dodać warzywa, wymieszać. Masą napełnić połówki białek, ułożyć na półmisku na sałacie. Udekorować zieleniną.

Rożki z szynki

  • 1 kwaÅ›ne jabÅ‚ko,
  • 1 Å‚yżka majonezu, 2 Å‚yżki chrzanu,
  • 1 Å‚yżka Å›mietany,
  • 1 Å‚yżka rodzynek
  • 1 Å‚yżeczka soku z cytryny, sól cukier 6 plasterków szynki.

Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki, chrzan, majonez, śmietanę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na brzeg każdego plastra szynki nałożyć farsz. Szynkę zawinąć w rożek i ułożyć na półmisku obok jajek.

Szybka Baba Wielkanocna

  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru krysztaÅ‚u,
  • cukier waniliowy,
  • po pół szklanki mÄ…ki; ziemniaczanej, krupczatki i tortowej,
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 margaryna (lub masÅ‚o – jeÅ›li ktoÅ› woli),
  • ewentualnie skórka otarta z cytryny (lub Å‚yżka kakao i 2 Å‚yżki mleka – na babkÄ™ marmurkowa),

Za pomocą miksera, utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlać wrzącą margarynę ciągle ubijając, dodać skórkę cytrynową lub olejek waniliowy zależnie od upodobań.

Przelać do formy (posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą).

Jeśli chce się uzyskać efekt babki marmurkowej należy zostawić mn. w. 1/5 ciasta i dodać przesiane kakao i mleko. Zmiksować razem i wylać na wierzch ciasta białego.

Piec ok. 30-40 min w temp. ok. 170 stopni.

Mazurek kajmakowy

Kruche ciasto

  • 300 g mÄ…ki
  • 200 g schÅ‚odzonego masÅ‚a
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa kajmakowa

  • 1 szkl. tÅ‚ustego mleka lub sÅ‚odkiej Å›mietanki,
  • 10 Å‚yżek cukru,
  • 6 dag masÅ‚a,
  • esencja waniliowa

poza tym

  • marmolada lub dżem
  • do dekoracji - dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdaÅ‚y, pÅ‚atki migdaÅ‚owe.

CIASTO:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale cieniutko.

Kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut, ale warto, bo masa jest pyszna!

Gdy masa zgęstnieje, a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.

Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować, ponieważ bardzo szybko zastyga.

SMACZNEGO !

przepisy wybrała
Beata Wojnarowicz-Hondz