|
|||||
|
|||||
Wielkanocne przysmaki Święta Wielkanocne kojarzą się ze wspaniałymi potrawami i wypiekami, bukietem żonkili, barankiem i pisankami oraz gałązkami bukszpanu na uroczyście nakrytym stole. Staropolskim zwyczajem pierwszy świąteczny posiłek zaczynamy od podzielenia się z bliskimi święconym jajkiem - symbolem życia i złożeniem sobie życzeń. Następnie zasiadamy do pięknie nakrytego stołu, aby delektować się smakiem wielkanocnych specjałów. Tradycyjnie powinny znaleźć się: jajka, chrzan, szynka, kiełbasa, baby i mazurki udekorowane polewą. Oto kilka propozycji sprawdzonych przysmaków na wielkanocny stół. Półmisek jaj
Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąc żółtka. Warzywa umyć osuszyć drobno posiekać Majonez utrzeć z żółtkami, przyprawić, dodać warzywa, wymieszać. Masą napełnić połówki białek, ułożyć na półmisku na sałacie. Udekorować zieleniną. Rożki z szynki
Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki, chrzan, majonez, śmietanę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na brzeg każdego plastra szynki nałożyć farsz. Szynkę zawinąć w rożek i ułożyć na półmisku obok jajek. Szybka Baba Wielkanocna
Za pomocą miksera, utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlać wrzącą margarynę ciągle ubijając, dodać skórkę cytrynową lub olejek waniliowy zależnie od upodobań. Przelać do formy (posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Jeśli chce się uzyskać efekt babki marmurkowej należy zostawić mn. w. 1/5 ciasta i dodać przesiane kakao i mleko. Zmiksować razem i wylać na wierzch ciasta białego. Piec ok. 30-40 min w temp. ok. 170 stopni. Mazurek kajmakowy Kruche ciasto
Masa kajmakowa
poza tym
CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale cieniutko. Kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut, ale warto, bo masa jest pyszna!
Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować, ponieważ bardzo szybko zastyga. SMACZNEGO ! przepisy wybrała |