|
|||||
|
|||||
I Gminna Biesiada Kulinarna
I Gminna Biesiada Kulinarna
Projekt Smacznie zdrowo tradycyjnie realizowany byÅ‚ w naszej Gminie od czerwca. Celem projektu byÅ‚o przekazanie mÅ‚odszemu pokoleniu tajników tradycyjnej kuchni regionalnej, a nastÄ™pnie prezentacja zdobytych umiejÄ™tnoÅ›ci szerszemu gronu podczas biesiady gminnej, integracja pokoleniowa, zagospodarowanie wolnego czasu, wymiana doÅ›wiadczeÅ„. DziaÅ‚anie zostaÅ‚o zaproponowane i byÅ‚o realizowane przez GminnÄ… RadÄ™ Kół GospodyÅ„ Wiejskich przy współpracy Gminnej Biblioteki Publicznej. W ramach projektu zrealizowano 5 warsztatów kulinarnych, i jeden warsztat z dekoracji stoÅ‚u i kwiatów z bibuÅ‚y. Ostatnim elementem przedsiÄ™wziÄ™cia byÅ‚o zorganizowanie biesiady gminnej. Pierwsze warsztaty odbyÅ‚y w Szkole Podstawowej w Zabratówce. Podczas spotkania doÅ›wiadczone przedstawicielki KoÅ‚a GospodyÅ„ Wiejskich z Zabratówki pokazaÅ‚y grupie ponad 40 osób w jaki sposób należy przygotować drożdżowe ciasto oraz naturalny zakwas na barszcz czerwony. Kolejne warsztaty miaÅ‚y miejsce w Chmielniku, w Szkole Podstawowej nr 3. Pani Zofia NizioÅ‚ wraz z koleżankami z KoÅ‚a GospodyÅ„ w Chmielniku i uczestnikami warsztatów przygotowaÅ‚y kilka rodzajów pierogów m.in. na parze z owocami, z pokrzywÄ…, ruskie, z kapustÄ…, z kaszÄ… gryczanÄ…. Trzecie warsztaty również odbyÅ‚y siÄ™ również w Chmielniku. PoÅ›wiÄ™cone byÅ‚y przygotowaniu obrzÄ™dowego koÅ‚acza – ciasta, które przygotowywane byÅ‚o dla nowożeÅ„ców i im ofiarowywane podczas wesela. Na terenie naszej Gminy koÅ‚acz ma też innÄ… niż w pozostaÅ‚ych rejonach Polski formÄ™ i zdobiony jest innymi elementami. Czwarte spotkanie warsztatowe dotyczyÅ‚o przygotowywania zdrowych i smacznych saÅ‚atek i przekÄ…sek a także kiszenia i gotowania żuru. Spotkanie miaÅ‚o miejsce w Błędowej TyczyÅ„skiej. Podczas piÄ…tego spotkania w Woli RafaÅ‚owskiej mogliÅ›my obejrzeć prowadzonÄ… przez Stowarzyszenie Nasza Wola izbÄ™ tradycji w której znajduje siÄ™ pajÄ…k- tradycyjna ozdoba wnÄ™trz, barwna konstrukcja zawieszana pod sufitem na belce stropowej. Przedstawicielki Stowarzyszenia pokazaÅ‚y uczestnikom jak piÄ™knie nakryć do stoÅ‚u na różne okazje oraz jak efektownie przyozdobić stół serwetkami, czy kwiatami z bibuÅ‚y. Ostatnie warsztaty odbyÅ‚y siÄ™ w Domu Ludowym w Borówkach, podczas których uczestnicy dowiedzieli siÄ™ wszystkiego na temat „czynienia” i wypieku chleba, proziaków, pierniczków i amoniaczków. Wszystkie warsztaty prowadziÅ‚y panie z lokalnych Kół GospodyÅ„ i Stowarzyszenia Nasza Wola w ramach wolontariatu. Realizatorzy dziÄ™kujÄ… za udostÄ™pnienie lokali i pomoc przy przygotowaniu warsztatów i biesiady Pani Dyrektor Bożenie Gwizdale, Pani Dyrektor Lucynie Gonek i Stowarzyszeniu Trzeźwa Gmina oraz wszystkim osobom zaangażowanym w dziaÅ‚ania projektu.
Beata Wojnarowicz Hondz
Projekt współfinansowany ze Å›rodków Programu „DziaÅ‚aj Lokalnie VII” Polsko-AmerykaÅ„skiej Fundacji WolnoÅ›ci realizowanego przez AkademiÄ™ Filantropii w Polsce oraz OÅ›rodka DziaÅ‚aj Lokalnie – FundacjÄ™ Generator Inspiracji. |