|
|||||
|
|||||
Ryby. Zdrowie na talerzu Ryby sÄ… nie tylko smaczne, chociaż nie wszyscy za nimi przepadajÄ…, ale przede wszystkim zdrowe. Popularyzowany w różnych Å›rodkach przekazu trend jedzenia lekkostrawnych i dietetycznych produktów, nie przyczynia siÄ™ niestety do wzrostu spożycia ryb przez Polaków. W 2011 roku ilość zjedzonych potraw rybnych w naszym kraju stanowiÅ‚a niespeÅ‚na poÅ‚owÄ™ Å›redniej iloÅ›ci spożytej w krajach Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 13 kg ryb i przetworów rybnych, kiedy to mieszkaniec Norwegii zjada 46 kg a JapoÅ„czyk aż 65 kg! A ryby to przecież samo zdrowie! Ich wpÅ‚yw na kondycjÄ™ naszego organizmu jest wszechstronny. OddziaÅ‚ujÄ… nie tylko na stan naszego zdrowia, ale też urodÄ™ i intelekt. Ryby stanowiÄ… źródÅ‚o wielu cennych skÅ‚adników odżywczych. Przede wszystkim zawierajÄ… peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko o wysokiej przyswajalnoÅ›ci, nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe (omega-3), witaminÄ™ D oraz skÅ‚adniki mineralne takie jak: jod, selen, fluor, magnez, wapÅ„. Ich czÄ™ste jedzenie obniża ryzyko wystÄ…pienia nowotworów. Ilość tÅ‚uszczu w miÄ™sie rybim i zwierzÄ…t hodowlanych jest podobna, ale o przewadze ryb decyduje jego skÅ‚ad, którego najcenniejszym elementem odżywczym sÄ… nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe omega-3. Prowadzone na caÅ‚ym Å›wiecie badania naukowe dowiodÅ‚y, że kwasy omega-3 majÄ… pozytywny wpÅ‚yw na nasz organizm. Z pewnoÅ›ciÄ… stanowiÄ… ważny element profilaktyki chorób ukÅ‚adu krążenia. MajÄ… dobroczynne dziaÅ‚anie na przepÅ‚yw krwi w organizmie. DziaÅ‚ajÄ…c jak teflon w naczyniach krwionoÅ›nych uniemożliwiajÄ… przyklejanie siÄ™ zÅ‚ogom do ich powierzchni. ChroniÄ… przed miażdżycÄ… i zawaÅ‚em. ObniżajÄ… poziom zÅ‚ego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, które przyczyniajÄ… siÄ™ do powstawania zatorów, jednoczeÅ›nie podwyższajÄ…c poziom dobrego cholesterolu (HDL). PoprawiajÄ… ukrwienie mózgu i usprawniajÄ… przesyÅ‚anie sygnałów nerwowych. PodnoszÄ… poziom serotoniny-neuroprzekaźnika, który ma pozytywny wpÅ‚yw na nasze samopoczucie i nastrój. Korzystnie dziaÅ‚ajÄ… na procesy krzepniÄ™cia. PomagajÄ… zapobiegać zbyt maÅ‚ej iloÅ›ci pÅ‚ytek krwi, dziÄ™ki czemu chroniÄ… przed skazÄ… krwotocznÄ…, nadmiernymi krwawieniami, wybroczynami. RedukujÄ… ryzyko arytmii serca groźnej dla zawaÅ‚owców. StabilizujÄ… podwyższone ciÅ›nienie tÄ™tnicze. Kwasy omega-3 sprzyjajÄ… redukcji przewlekÅ‚ych stanów zapalnych oraz towarzyszÄ…cych im dolegliwoÅ›ciom bólowym. ZmniejszajÄ… objawy chorób dróg oddechowych m.in. astmy a także Å‚agodzÄ… bóle reumatyczne oraz chroniÄ… przed chorobÄ… wrzodowÄ… żoÅ‚Ä…dka i dwunastnicy. Spektrum ich dziaÅ‚ania jest szerokie. MajÄ… bardzo korzystny wpÅ‚yw na rozwój umysÅ‚owy dzieci a u osób ze starszego pokolenia umożliwiajÄ… utrzymanie dobrej formy intelektualnej. SÄ… też pomocne w leczeniu schorzeÅ„ psychicznych m.in.: schizofrenii, ADHD, dysleksji, autyzmu. ZwiÄ™kszajÄ… także ostrość widzenia. MogÄ… być polecane osobom nerwowym, bo zwiÄ™kszajÄ… odporność na stres. PodsumowujÄ…c kwasy omega-3 dziÄ™ki swojemu dziaÅ‚aniu przeciwzapalnemu, zwiÄ™kszajÄ… ogólnÄ… odporność organizmu wzmacniajÄ…c go w walce z różnymi chorobami. Ryby zwierajÄ… imponujÄ…ce iloÅ›ci witamin A i D, witamin z grupy B oraz cennych skÅ‚adników mineralnych. Jod warunkuje prawidÅ‚owe funkcjonowanie organizmu i reguluje prace hormonów tarczycy. Ma także znaczny wpÅ‚yw na dziaÅ‚anie ukÅ‚adu nerwowego i sprawność intelektualnÄ…. Równie cennym skÅ‚adnikiem ukrytym w rybach jest selen. Selen wykazuje dziaÅ‚anie przeciwnowotworowe i opóźnia procesy starzenia, przyczynia siÄ™ także do prawidÅ‚owego funkcjonowania narzÄ…dów rozrodczych. Daniom rybnym bardzo przychylni sÄ… kardiolodzy. OpierajÄ…c siÄ™ na autorytecie profesora Religi można za nim powtórzyć: „Rybi tÅ‚uszcz to najlepsza profilaktyka chorób serca”. Spożywanie co najmniej 3 posiÅ‚ków tygodniowo skÅ‚adajÄ…cych siÄ™ z ryb zapobiega rozwojowi chorób zwiÄ…zanych z miażdżycÄ… (zawaÅ‚ serca, udar, choroba naczyÅ„ obwodowych). Najlepsze sÄ… ryby przygotowane poprzez gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii lub na grillu elektrycznym, ewentualnie smażenie z użyciem niewielkiej iloÅ›ci oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bezerukowego. Taka forma przyrzÄ…dzenia ryb gwarantuje, że bÄ™dÄ… zawierać odpowiedniÄ… ilość nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych. Najlepszym źródÅ‚em kwasów omega-3 sÄ… tÅ‚uste ryby morskie zimnych wód .Na szczególnÄ… uwagÄ™ zasÅ‚uguje Å‚osoÅ› Ryby sÄ… dobre dla każdego bez wzglÄ™du na wiek. NajmÅ‚odszym można je podawać już od drugiego roku życia, pod warunkiem tylko, że maluch nie wykazuje objawów nietolerancji pokarmowej. Na pewno wpÅ‚ynie to pozytywnie na rozwój ukÅ‚adu nerwowego dziecka i wzmocni jego odporność. Seniorów do jedzenia ryb powinny zachÄ™cić wyniki badaÅ„ profesora Suzuki przeprowadzone wÅ›ród mieszkaÅ„ców japoÅ„skiej wyspy Okinawa, których podstawÄ… diety sÄ… ryby. OkazaÅ‚o siÄ™, że Å›rednia dÅ‚ugość życia wynosi tam 82 lata. Teraz wiadomo, co jest źródÅ‚em dÅ‚ugowiecznoÅ›ci JapoÅ„czyków. A co można zaproponować osobom, które za rybami nie przepadajÄ…? Na aptecznych półkach można wypatrzeć w różnych cenach szereg preparatów zawierajÄ…cych tran zarówno w postaci pÅ‚ynnej jak również zamkniÄ™ty w kapsuÅ‚kach, co niektórym uÅ‚atwia znaczÄ…co jego spożycie. Tran to olej z wÄ…troby ryb dorszowatych bogaty w nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe zwÅ‚aszcza omega -3 i omega-6 a także witaminy głównie A i D.W aptece dostÄ™pne sÄ… także preparaty zawierajÄ…ce tylko kwasy omega-3. Szczególnie skierowane do osób z chorobami ukÅ‚adu krążenia. Åšredni koszt dwumiesiÄ™cznej kuracji tymi preparatami wynosi kilkanaÅ›cie zÅ‚otych. Przed nami moment uroczystej kolacji wigilijnej. Na odÅ›wiÄ™tnie zastawionym stole z pewnoÅ›ciÄ… nie zabraknie karpia. Może warto wziąć sobie do serca radÄ™ profesora Religi, aby w naszym jadÅ‚ospisie ryby goÅ›ciÅ‚y częściej a nie tylko przy szczególnych okazjach. Naszemu sercu na pewno wyjdzie to na zdrowie… Z najlepszymi życzeniami Å›wiÄ…tecznymi |