|
|||||
|
|||||
Warsztaty kulinarne 7 czerwca w Szkole Podstawowej nr 3 im. Åšw. M. M. Kolbego w Chmielniku odbyÅ‚y siÄ™ warsztaty kulinarne dla uczniów klas I - III. ZorganizowaÅ‚a je Agencja Rynku Rolnego we współpracy z ZespoÅ‚em Szkół Spożywczych z ul. Warszawskiej w Rzeszowie. Program przeprowadzono w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Jest on skierowany do dzieci szkolnych, ma na celu przede wszystkim uczyć dobrych nawyków żywieniowych, co powinno procentować i przynosić korzyÅ›ci zdrowotne przez caÅ‚e ich późniejsze życie. NieprawidÅ‚owa dieta, obok braku wystarczajÄ…cej aktywnoÅ›ci fizycznej, jest jednym z głównych czynników powodujÄ…cych nadwagÄ™ i otyÅ‚ość, które z kolei mogÄ… prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Obecnie ponad poÅ‚owa dorosÅ‚ych mieszkaÅ„ców Europy ma nadwagÄ™ lub jest otyÅ‚a. Zjawisko to dotyka niestety coraz częściej również dzieci, a jego skala roÅ›nie z roku na rok. Dlatego nie do przecenienia jest rola takich programów jak na przykÅ‚ad „Owoce w szkole”. Przeprowadzone warsztaty miaÅ‚y charakter zajęć edukacyjno-kulinarnych skierowanych do mÅ‚odszych uczniów. Poprzez zabawÄ™ w kucharzy i dietetyków utrwalili oni sobie zasady zdrowego odżywiania oraz poznali zalety poszczególnych produktów, które sÄ… nie-zbÄ™dne do prawidÅ‚owego rozwoju organizmu. W czasie spotkania przeprowadzone zostaÅ‚y liczne konkursy, miÄ™dzy innymi: Zgadnij, jaki to owoc, DokoÅ„cz rymowankÄ™ oraz Odgadnij, jaki to smak. Dzieci chÄ™tnie uczestniczyÅ‚y w konkursach zwÅ‚aszcza, że czekaÅ‚a je nagroda w formie jogurtu owocowego, soku lub ciasteczek ekologicznych oraz gadżetów ARR. Warsztaty prowadzili uczniowie z ZespoÅ‚u Szkół Spożywczych w Rzeszowie ksztaÅ‚cÄ…cy siÄ™ w zawodzie kucharza i kelnera pod czujnym okiem doÅ›wiadczonych nauczycieli zawodu. Dzieci pracowaÅ‚y w grupach, każda grupa przygotowywaÅ‚a zdrowÄ… przekÄ…skÄ™ z wykorzystaniem owoców, warzyw, nabiaÅ‚u, wÄ™dlin, chleba ekologicznego itp. UczestniczÄ…cy w warsztatach uczniowie z pasjÄ… i radoÅ›ciÄ… przygotowywali kanapki, koreczki, zwierzÄ…tka z jajek, soki, koktajle owocowe, saÅ‚atki owocowe. ZajÄ™cia zakoÅ„czyÅ‚y siÄ™ degustacjÄ… przygotowanych wspólnie posiÅ‚ków. Wszystkie dzieci doskonale sprawdziÅ‚y siÄ™ w roli „maÅ‚ych kucharzy”, pracowaÅ‚y zgodnie i w skupieniu, pomagajÄ…c sobie nawzajem. Po zajÄ™ciach dzieci w doskonaÅ‚ych humorach zaprosiÅ‚y na wspólny poczÄ™stunek starsze koleżanki i kolegów, ponieważ nie daÅ‚y rady zjeść tego, co wspólnie z organizatorami przygotowaÅ‚y. DziÄ™kujemy Organizatorom za ciekawÄ… lekcjÄ™ zdrowego żywienia. Ciekawe pomysÅ‚y rozpowszechnimy w naszych rodzinach, a dzieci wykorzystajÄ… je do przygotowywania przekÄ…sek na wÅ‚asne imprezy. MaÅ‚gorzata Gryndys |