Tekst pochodzi ze strony: http://wiescgminna.chmielnik.pl

Wieść Gmina Chmielnik

 Wieść Gminna 1/2014

Wszystko o żurawinie 


Od wieków medycyna niekonwencjonalna wykorzystuje różnego rodzaju rośliny, by chronić to, co najcenniejsze – zdrowie. Wierząc w ogromną moc leków, nie doceniamy tego, co daje nam natura, zapominając o tym, że jest ona matką wielu leczniczych roślin. Jedną z takich roślin jest żurawina.

Choć rośnie w Polsce, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda! Bo żurawina skutecznie walczy z chorobami – od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory.

Łacińska nazwa żurawiny przywodzi na myśl pewne skojarzenie. A mianowicie Vaccinum to po łacinie szczepionka.

Przez wieki żurawinę stosowano nie tylko w kuchni, ale także w zwalczaniu dolegliwości pęcherza, anginy, schorzeń reumatycznych, przeziębień, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką.

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.

Właściwości odżywcze owocu żurawiny

Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.

To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.

W jakich chorobach pomoże?

Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.

Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać.

Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E. coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie.

Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także kobietom w okresie menopauzy.

Na zdrowe serce i mocne tętnice

Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne.

Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, o obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.

Minikuracja oczyszczająca na bazie owocu

O żurawinie powinny pamiętać także osoby odchudzające się. Ma doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluje przemianę materii. Przez trzy dni układaj jadłospis według poniższego wzoru. Tuż po przebudzeniu wypij szklankę ciepłej wody z sokiem
z cytryny, możesz do niej dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.

Później pół godziny przed każdym posiłkiem wypij szklankę soku żurawinowego (oczywiście bez cukru). Kurację stosuj regularnie i powtarzaj co dwa tygodnie, a poczujesz przypływ energii i pozbędziesz się niechcianych kilogramów.

Przed śniadaniem szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny

Śniadanie naleśniki z konfiturą żurawinową. herbatka owocowa lub ziołowa

Przed południem sok żurawinowy

Przekąska pół dużego grejpfruta

Przed obiadem sok żurawinowy

Obiad 2 plastry polędwiczki, 2 łyżki pęczaku, surówka
z białej kapusty, szklanka soku pomidorowego

Przed kolacją sok żurawinowy

Kolacja koktajl mleczno-żurawinowy z 2 łyżkami płatków owsianych lub otrębów pszennych, zielona herbata.

Mimo swoich cudownych właściwości, żurawina nie nadaje się dla każdego. Nie poleca się jej osobom zażywającym leki o działaniu przeciwzakrzepowym, ponieważ może spowodować wystąpienie krwotoków. Z żurawiny zrezygnować powinny także osoby cierpiące na osteoporozę, gdyż zawarte w niej szczawiany utrudniają wchłanianie się wapnia.

Przepisy wykorzystane podczas pokazu żywieniowego 20.02.2014 w Chmielniku.

Sałatka z żurawiną i szpinakiem

1x szpinak

2 x czerwona cebulka

1 x ser feta

2 x żurawina suszona

1 x żurawina suszona

Majonez

1 x prażone pestki z dyni

Jogurt naturalny

czarne oliwki mały słoik

Cukier

1 x sos włoski z knora

Miód

sałatka z żurawiną

Sok z cytryny

1 seler naciowy

Sól

1 seler konserwowy

Pieprz

2 x pierś z kurczaka

 

Seler pokroić w kosteczkę. Piersi pokrojone w kostkę podsmażyć z przyprawą kebab gyros. Cebulkę skroić w kostkę. Żurawinę namoczyć na 10 minut w gorącej wodzie.

Połączyć wszystkie składniki

Filety z kurczaka z żurawiną (przepis p. Janiny Ciura – KGW Błędowa Tyczyńska

4 filety pojedyncze z drobiu

Marynata:

1-2 ząbki czosnku drobno zsiekać

1 łyżka vegety

2-4 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta mielonego kminku

WSZYSTKO WYMIESZAĆ

Filety wypłukać – wysuszyć na ręczniku i włożyć do marynaty na 2-3 godziny do lodówki (można zrobić dziś na jutro)

10-15 szalotek obrać,

1 por pokroić w cienkie pół plasterki,

1 cebulę obrać, pokroić w piórka,

˝ kostki masła

10 dag żurawiny suszonej

1 szklanka białego wytrawnego wina

Mała papryczka chili lub ostra papryka mielona.

Na patelni roztopić masło i razem z marynatą obsmażyć filety na złoty kolor z obu stron. Dodać szalotki, cebulę, pora, żurawinę podlać winem i przez 1 – 2 minuty zagotować. Przykryć pokrywą i dusić ok. 30 minut. Czasem przemieszać i można podlać odrobiną rosołu, doprawić papryką, pieprzem, drobno zsiekaną papryczką a nawet oliwkami. Filety przekroić na porcje i polać powstałym sosem. Sos można też zmiksować.

Podawać z ziemniakami, sałatką z buraków lub kapusty

 

 

SMACZNEGO!!!!!!