Tekst pochodzi ze strony: http://wiescgminna.chmielnik.pl

Wieść Gmina Chmielnik

 Wieść Gminna 3/2014

DzieÅ„ chleba w "JEDYNCE" 


„ChrupiÄ…cy chlebek wszyscy lubimy
szczególnie kiedy świeży kupimy.
Chleb każdy człowiek musi szanować
bo przy nim trzeba się napracować.
Dzięki rolnikom, że sieją zboże
to każdy czÅ‚owiek upiec go może.”
(S.O)

Uczniowie klasy III ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Chmielniku zorganizowali Dzień Chleba. W ten sposób chcieli promować tradycje wypieku chleba oraz powrót do zdrowej żywności. Dzieci zgromadziły w klasie produkty podstawowe potrzebne do wypieku chleba oraz różne dodatki, które mogą ten chleb wzbogacić smakowo. Były mąki pszenne, kukurydziane, gryczane, żytnie a nawet żołędziowa. Wśród dodatków pojawiły się: słonecznik, dynia, mak, zapomniana czarnuszka, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, otręby żytnie, kminek oraz owoce goji. Te ostatnie były dla dzieci nowością. Każdy chętnie próbował jak smakuje suszona jagoda goji. Ów owoc uważany jest za najbardziej wartościowy na naszej planecie. Polecany jest dzieciom z obniżoną odpornością.

 

Uczniowie zapoznali siÄ™ z zawodami, które sÄ… zwiÄ…zane z jednym bochenkiem chleba oraz z procesem jego wypieku. Poznali patrona piekarzy – Å›w. Klemensa. Wyszukali przysÅ‚owia zwiÄ…zane z chlebem, czytali wiersze. Każdy czekaÅ‚ na kulminacyjny moment dnia, bowiem na zajÄ™cia każdy przyniósÅ‚ różne rodzaje pieczywa.


 Projekty na temat historii
chleba, jego poprzedników
„podpÅ‚omyków” oraz jako t
ematu w malarstwie.

ByÅ‚y chleby i buÅ‚ki, rogale, sztangle, chaÅ‚ki, ciabatki pieczone przez mamy i paniÄ… oraz najzwyczajniej kupione w sklepie. Kolory i smaki kusiÅ‚y do spróbowania pieczywa sÅ‚odkiego, pszennego, żytniego, z dodatkami np. marchewki. Wszyscy przystÄ…pili do przygotowania degustacji. Proponowali chleb z dżemem, serkiem biaÅ‚y z dodatkiem szczypiorku bÄ…dź chrzanu oraz z serkami owocowymi i waniliowymi. ByÅ‚o wiele radoÅ›ci przy smarowaniu i ukÅ‚adaniu na tacach. A jeszcze wiÄ™cej, gdy każdy próbowaÅ‚ po kawaÅ‚eczku i czÄ™stowaÅ‚ wszystkich nauczycieli oraz mÅ‚odszych i starszych kolegów, koleżanki.

Podczas zajęć zostały przypomniane zwyczaje związane z końcem żniw oraz tradycją wypiekania chleba w domach. Zainteresowaniem cieszyły się dawne naczynia potrzebne do wykonania ciasta chlebowego oraz przepis na zakwas.
„Chleb” to sÅ‚owo bardzo proste, ale kryje siÄ™ za nim trud oraz umiejÄ™tnoÅ›ci wielu ludzi. JednoczeÅ›nie mówi o tym, że nie wszyscy go majÄ… i należy siÄ™ nim dzielić. ZajÄ™cia kultywujÄ…ce tradycjÄ™ bardzo podobaÅ‚y siÄ™ trzecioklasistom, którzy za Å›w. Bratem Albertem powtórzyli, że chleb dla wszystkich powinien leżeć na stole, aby każdy mógÅ‚ kÄ™s dla siebie ukroić i nakarmić siÄ™, jeÅ›li jest gÅ‚odny.


Klasa III podczas degustacji różnego rodzaju pieczywa.

Bernadetta GÄ…ska
wychowawca klasy III