zamknijzamknij
zamknij
strona główna urzędu gminy strona główna
     

Wybierz numer archiwalny

Wieść Gminna Nr 2/2013
URZĄD GMINY INFORMUJE
OŚWIATA I KULTURA
GOPS W CHMIELNIKU
KGW W BORÓWKACH
STOWARZYSZENIA
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
012345

Wieść Gminna 2/2013 OŚWIATA I KULTURA
Warsztaty kulinarne

7 czerwca w Szkole Podstawowej nr 3 im. Św. M. M. Kolbego w Chmielniku odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klas I - III. Zorganizowała je Agencja Rynku Rolnego we współpracy z Zespołem Szkół Spożywczych z ul. Warszawskiej w Rzeszowie. Program przeprowadzono w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Jest on skierowany do dzieci szkolnych, ma na celu przede wszystkim uczyć dobrych nawyków żywieniowych, co powinno procentować i przynosić korzyści zdrowotne przez całe ich późniejsze życie.

Nieprawidłowa dieta, obok braku wystarczającej aktywności fizycznej, jest jednym z głównych czynników powodujących nadwagę i otyłość, które z kolei mogą prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Obecnie ponad połowa dorosłych mieszkańców Europy ma nadwagę lub jest otyła. Zjawisko to dotyka niestety coraz częściej również dzieci, a jego skala rośnie z roku na rok. Dlatego nie do przecenienia jest rola takich programów jak na przykład „Owoce w szkole”.

Przeprowadzone warsztaty miały charakter zajęć edukacyjno-kulinarnych skierowanych do młodszych uczniów. Poprzez zabawę w kucharzy i dietetyków utrwalili oni sobie zasady zdrowego odżywiania oraz poznali zalety poszczególnych produktów, które są nie-zbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. W czasie spotkania przeprowadzone zostały liczne konkursy, między innymi: Zgadnij, jaki to owoc, Dokończ rymowankę oraz Odgadnij, jaki to smak. Dzieci chętnie uczestniczyły w konkursach zwłaszcza, że czekała je nagroda w formie jogurtu owocowego, soku lub ciasteczek ekologicznych oraz gadżetów ARR. Warsztaty prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie kształcący się w zawodzie kucharza i kelnera pod czujnym okiem doświadczonych nauczycieli zawodu.

Dzieci pracowały w grupach, każda grupa przygotowywała zdrową przekąskę z wykorzystaniem owoców, warzyw, nabiału, wędlin, chleba ekologicznego itp. Uczestniczący w warsztatach uczniowie z pasją i radością przygotowywali kanapki, koreczki, zwierzątka z jajek, soki, koktajle owocowe, sałatki owocowe. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych wspólnie posiłków. Wszystkie dzieci doskonale sprawdziły się w roli „małych kucharzy”, pracowały zgodnie i w skupieniu, pomagając sobie nawzajem. Po zajęciach dzieci w doskonałych humorach zaprosiły na wspólny poczęstunek starsze koleżanki i kolegów, ponieważ nie dały rady zjeść tego, co wspólnie z organizatorami przygotowały.

Dziękujemy Organizatorom za ciekawą lekcję zdrowego żywienia. Ciekawe pomysły rozpowszechnimy w naszych rodzinach, a dzieci wykorzystają je do przygotowywania przekąsek na własne imprezy.

 

Małgorzata Gryndys


poprzednia strona do góry następna strona

drukuj


Wtorek, 15 Pażdziernika 2024 r.
WYSZUKIWARKA
Warto przeczytać
12 Maja 2022 r.
Do 30 czerwca 2022 r. każdy właściciel (lub zarządca) nieruchomości ma obowiązek zgłosić, jakiego rodzaju źródło ciepła jest wykorzystywane do jej ogrzewania.
12 Maja 2022 r.
Trwają roboty budowlane na zadaniu pn. "Odbudowa mostu na rzece Chmielnik w ciągu drogi gminnej nr 108258R Chmielnik - Zawodzie"
Realizacja: ProART