Każde dziecko od zawsze chce kimś zostać. Najczęściej strażakiem, policjantem, piosenkarką, modelką albo piłkarzem, jak Robert Lewandowski. Każde chce pomagać mamie w kuchni. Wszyscy chętnie kroją, mieszają, próbują – może kiedyś będą zawodowymi kucharzami? Ludzie gotują dania różne, ale nie zawsze wiedzą skąd potrawa się wywodzi i dlaczego tak się nazywa.
W maju, uczniowie klas I a i I b ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Chmielniku uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, w gościnnej pizzerii Gusto Dominium w Rzeszowie. Warsztaty odbywały się w ramach innowacji pedagogicznej. Dzieci poznawały historię pizzy, która początkowo była prosta i uboga w składniki. Zawsze była daniem przypominającym cienki placek chlebowy, który sprzedawano na rogu ulicy w Neapolu. Mijały lata, ów placek zmieniał swój wygląd. Stał się popularny, a jego tajemnicą były składniki, z których powstawał.
Uwielbianą przez wszystkich pizzę rozpowszechniła królowa Małgorzata, dla której neapolitański piekarz przygotował pizzę z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Składniki te symbolizowały włoskie barwy narodowe. Piekarz, chcąc uczcić tak znamienitego gościa, jakim była królowa, nazwał danie jej imieniem. Od tej pory mamy pizzę o nazwie Margherita. Całą historię ulubionego przez dzieci dania opowiedziała uczestnikom warsztatów pani Ewa, pracownica restauracji. Potem dzieci poznawały poszczególne składniki ciasta i dodatki, które dziś są bardzo różne, a sami klienci mogą sobie je wybrać. Ślinki ciekły, ogromne placki przyjmowały okrągłe kształty, na których układane były: ser, pomidory, kukurydza, bazylia. Udekorowane placki powędrowały do pieca.
Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali na końcowy efekt, a ten był całkiem smakowity.
Po degustacji nastąpił najważniejszy moment – ukończenia kursu „Małego Pizzera”. Nastąpiło wręczenie pamiątkowych dyplomów i zrobienie wspólnego zdjęcia w strojach kucharza. Wrażeń było wiele, wspomnień będzie jeszcze więcej.
Halina Biestek, Bernadetta Gąska
wychowawczynie klas I a i I b