zamknijzamknij
zamknij
strona główna urzędu gminy strona główna
     

Wybierz numer archiwalny

Wieść Gminna Nr 3/2014
URZĄD GMINY INFORMUJE
OŚWIATA I KULTURA
GOPS W CHMIELNIKU
SPORT
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
STOWARZYSZENIA
012345

Wieść Gminna 3/2014 OŚWIATA I KULTURA
Wygraliśmy po raz trzeci – realizujemy projekt "Co z tego, że dobre nasze – chcemy poznać zylc, kwaśnice, kołduny i kasze"

Dzięki dobrej współpracy z Gminną Biblioteką Publiczną w Chmielniku panie z Kół Gospodyń Wiejskich, ale nie tylko zrzeszone w kołach, uczestniczą w projekcie ogłoszonym przez Fundację ,,Działaj Lokalnie” z siedzibą w Futomie.

W tym roku (ponieważ jest to już III edycja projektu) w ramach projektu każde z Kół z terenu Gminy Chmielnik organizuje w swojej miejscowości warsztaty. Dotyczą one różnych regionów naszej Ojczyzny, następnie przygotowywane są prezentacje, prelekcje, ale też i spotkania z ciekawymi ludźmi.

Pierwsze spotkanie odbyło się w świetlicy w Chmielniku. Zaprezentowano region Kaszub - powstała piękna prezentacja multimedialna dotycząca mowy, języka oraz obrzędów Kaszubów. Mieliśmy okazję posmakować potraw przygotowanych na tę okoliczność, tj: wątróbki drobiowej z jabłkiem oraz gulaszu z podrobów.

Drugi warsztat miał miejsce w Borówkach. Pani Halina Borowska przygotowała informacje związane z rejonem Podhala, a do skosztowania mieliśmy wspaniałą góralską kwaśnicę, no i oczywiście nie obyło się bez tak charakterystycznego oscypka.

Kolejny trzeci warsztat odbył się w Błędowej Tyczyńskiej. Gościliśmy Panią, która długi czas była związana ze Śląskiem. Była to świetna okazja, aby posłuchać gwary oraz piosenek z tych okolic. Daniem głównym była wyśmienita zupa z młodej kalarepki z klopsikami, a także "śląski szałot" – czyli sałatka ziemniaczana po śląsku oraz inne pyszne przysmaki.

Do następnego spotkania warsztatowego zaprosiły nas panie z Zabratówki w miesiącu sierpniu. Pani Bożena Gwizdała przygotowała ciekawą i barwną prezentację o Podlasiu – malowniczym regionie naszego kraju. Była też okazja do spotkania, do tego, aby spróbować aromatycznego chłodnika, kołdunów i cebularzy.

Dzięki tym warsztatom rozszerzamy wiadomości o regionach Polski zarówno kulinarnych, jak też poznajemy obrzędowość, tradycje i ciekawostki dotyczące życia z tych okolic.

Mamy jeszcze w planie wycieczkę oraz podsumowanie całego projektu – czyli cykliczną już biesiadę, ale o tym w następnym wydaniu "Wieści Gminnych".


Małgorzata Drążek
Koordynator projektu


poprzednia strona do góry następna strona

drukuj


Czwartek, 9 Grudnia 2021 r.
WYSZUKIWARKA
Warto przeczytać
14 Pażdziernika 2021 r.
Wszyscy chcemy oddychać czystym powietrzem i cieszyć się dobrym zdrowiem. By było to jednak możliwe musimy być świadomi zagrożeń, jakie niesie za sobą przede wszystkim spalanie odpadów w naszych domach.
14 Pażdziernika 2021 r.
Zasadniczym celem Programu jest dostarczenie mieszkańcom podkarpackich obszarów wiejskich instrumentów, w ramach których możliwa staje się integracja i aktywizowanie społeczności wiejskiej.
Realizacja: ProART