7 czerwca w Szkole Podstawowej nr 3 im. Św. M. M. Kolbego w Chmielniku odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klas I - III. Zorganizowała je Agencja Rynku Rolnego we współpracy z Zespołem Szkół Spożywczych z ul. Warszawskiej w Rzeszowie. Program przeprowadzono w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Jest on skierowany do dzieci szkolnych, ma na celu przede wszystkim uczyć dobrych nawyków żywieniowych, co powinno procentować i przynosić korzyści zdrowotne przez całe ich późniejsze życie.
Nieprawidłowa dieta, obok braku wystarczającej aktywności fizycznej, jest jednym z głównych czynników powodujących nadwagę i otyłość, które z kolei mogą prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Obecnie ponad połowa dorosłych mieszkańców Europy ma nadwagę lub jest otyła. Zjawisko to dotyka niestety coraz częściej również dzieci, a jego skala rośnie z roku na rok. Dlatego nie do przecenienia jest rola takich programów jak na przykład „Owoce w szkole”.
Przeprowadzone warsztaty miały charakter zajęć edukacyjno-kulinarnych skierowanych do młodszych uczniów. Poprzez zabawę w kucharzy i dietetyków utrwalili oni sobie zasady zdrowego odżywiania oraz poznali zalety poszczególnych produktów, które są nie-zbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. W czasie spotkania przeprowadzone zostały liczne konkursy, między innymi: Zgadnij, jaki to owoc, Dokończ rymowankę oraz Odgadnij, jaki to smak. Dzieci chętnie uczestniczyły w konkursach zwłaszcza, że czekała je nagroda w formie jogurtu owocowego, soku lub ciasteczek ekologicznych oraz gadżetów ARR. Warsztaty prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie kształcący się w zawodzie kucharza i kelnera pod czujnym okiem doświadczonych nauczycieli zawodu.
Dzieci pracowały w grupach, każda grupa przygotowywała zdrową przekąskę z wykorzystaniem owoców, warzyw, nabiału, wędlin, chleba ekologicznego itp. Uczestniczący w warsztatach uczniowie z pasją i radością przygotowywali kanapki, koreczki, zwierzątka z jajek, soki, koktajle owocowe, sałatki owocowe. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych wspólnie posiłków. Wszystkie dzieci doskonale sprawdziły się w roli „małych kucharzy”, pracowały zgodnie i w skupieniu, pomagając sobie nawzajem. Po zajęciach dzieci w doskonałych humorach zaprosiły na wspólny poczęstunek starsze koleżanki i kolegów, ponieważ nie dały rady zjeść tego, co wspólnie z organizatorami przygotowały.
Dziękujemy Organizatorom za ciekawą lekcję zdrowego żywienia. Ciekawe pomysły rozpowszechnimy w naszych rodzinach, a dzieci wykorzystają je do przygotowywania przekąsek na własne imprezy.
Małgorzata Gryndys