zamknijzamknij
zamknij
strona główna urzędu gminy strona główna
     

Wybierz numer archiwalny

Wieść Gminna Nr 1/2012
URZĄD GMINY INFORMUJE
OŚWIATA I KULTURA
STOWARZYSZENIE
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH
GOPS W CHMIELNIKU
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
OGŁOSZENIE
012345

Wieść Gminna 1/2012 OŚWIATA I KULTURA
Wielkanocne przysmaki

Święta Wielkanocne kojarzą się ze wspaniałymi potrawami i wypiekami, bukietem żonkili, barankiem i pisankami oraz gałązkami bukszpanu na uroczyście nakrytym stole. Staropolskim zwyczajem pierwszy świąteczny posiłek zaczynamy od podzielenia się z bliskimi święconym jajkiem - symbolem życia i złożeniem sobie życzeń. Następnie zasiadamy do pięknie nakrytego stołu, aby delektować się smakiem wielkanocnych specjałów. Tradycyjnie powinny znaleźć się: jajka, chrzan, szynka, kiełbasa, baby i mazurki udekorowane polewą. Oto kilka propozycji sprawdzonych przysmaków na wielkanocny stół.

Półmisek jaj

  • 6 jajek
  • 2 cebulki dymki lub szczypiorek.
  • 1 ogórek świeży,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 świeżej papryki,
  • 2 łyżki majonezu sól pieprz do smaku zielenina do dekoracji (sałata, koperek)

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąc żółtka. Warzywa umyć osuszyć drobno posiekać Majonez utrzeć z żółtkami, przyprawić, dodać warzywa, wymieszać. Masą napełnić połówki białek, ułożyć na półmisku na sałacie. Udekorować zieleniną.

Rożki z szynki

  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 łyżka majonezu, 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól cukier 6 plasterków szynki.

Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki, chrzan, majonez, śmietanę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na brzeg każdego plastra szynki nałożyć farsz. Szynkę zawinąć w rożek i ułożyć na półmisku obok jajek.

Szybka Baba Wielkanocna

  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • cukier waniliowy,
  • po pół szklanki mąki; ziemniaczanej, krupczatki i tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 margaryna (lub masło – jeśli ktoś woli),
  • ewentualnie skórka otarta z cytryny (lub łyżka kakao i 2 łyżki mleka – na babkę marmurkowa),

Za pomocą miksera, utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlać wrzącą margarynę ciągle ubijając, dodać skórkę cytrynową lub olejek waniliowy zależnie od upodobań.

Przelać do formy (posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą).

Jeśli chce się uzyskać efekt babki marmurkowej należy zostawić mn. w. 1/5 ciasta i dodać przesiane kakao i mleko. Zmiksować razem i wylać na wierzch ciasta białego.

Piec ok. 30-40 min w temp. ok. 170 stopni.

Mazurek kajmakowy

Kruche ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa kajmakowa

  • 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,
  • 10 łyżek cukru,
  • 6 dag masła,
  • esencja waniliowa

poza tym

  • marmolada lub dżem
  • do dekoracji - dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe.

CIASTO:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale cieniutko.

Kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut, ale warto, bo masa jest pyszna!

Gdy masa zgęstnieje, a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.

Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować, ponieważ bardzo szybko zastyga.

SMACZNEGO !

przepisy wybrała
Beata Wojnarowicz-Hondz


poprzednia strona do góry

drukuj


Poniedziałek, 17 Stycznia 2022 r.
WYSZUKIWARKA
Warto przeczytać
23 Grudnia 2021 r.
W listopadzie nasz samorząd otrzymał promesę na realizację zadania pn. "Odbudowa infrastruktury drogowo - mostowej na terenie Gminy Chmielnik". Przedsięwzięcie uzyskało dotację w ramach Programu Rządowego Funduszu Polski Ład w wysokości 7 581 475 zł i ma pokryć do 95% kosztów jego realizacji.
Realizacja: ProART